lördag 12 februari 2011

Go mat!

Så här på eftermiddagskvisten börjar man ju klura på vad man ska äta till kvällsmat. Nu tänkte jag tipsa om en smarrig lördagsrätt som det i och för sig är för sent att börja tillaga nu, eftersom köttet ska ligga i marinad i några timmar. Men en annan gång kanske. Själv har jag fått receptet av min kompis Sara en gång i tiden.

Du ska laga denna rätt om du:

1. gillar grekisk mat

2. gillar mat som sköter sig själv så att säga

3. gillar att lukta vitlök

GREKISK LÅNGPANNA
(Har tyvärr ingen bild)

Fläskfilé (4-5 skivor/person)
Potatis (färdig klyftpotatis funkar också)
Röd och gul paprika
Rödlök
Svarta oliver
Champinjoner
Fetaost
Körsbärstomater

Marinad:
1,5 dl olivolja
1 dl kinesisk soya
2 tsk (jag brukar ta mer) sambal oelek
salt och peppar

Kall sås:
3-4 dl Cremefraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk italiensk salladskrydda
0,5 msk majonäs
lite pressad lime

Gör så här:
Blanda marinaden. Skär filén i 1 cm tjocka skivor och låt ligga i marinaden ett par timmar eller över natten.

Smörj en långpanna och lägg i potatisen (i klyftor), sedan paprika, champinjoner och rödlök. Strö över oliver och smulad fetaost. Dela tomaterna på mitten och lägg över. Lägg sist på köttet och häll över lite av marinaden. Eventuellt behöver du ta ut plåten efter en stund och hälla av ifall det blir för mycket vätska. Låt stå i ugnen 35-40 minuter i 200 grader.

Ät! Njut! Drick vin till! Mums!

Själva är vi inte särskilt avancerade denna afton utan lagar tacos. Det är ju gött det med!

Ha en trevlig kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar